Soustředění starších žáků

V pátek 26. 8. 2016 v 8 ráno jsme se vydali se staršími žáky na 3 denní soustředění do Starého Svojanova. Ještě než jsme vyrazili, byly odebrány dětem veškeré elektronické přístroje (mobily, tablety atd.) Cestou jsme se zastavili v nedalekých Svitavách na místním venkovním koupališti. Největší atrakcí pro nás byla nafukovací pyramida, na kterou se dalo vylézt a poté seskočit do vody. Dále jsme si mohli vyzkoušet místní beach volejbal a po vzoru Lukáše Krpálka jsme si zkusili i judo.

Odpoledne jsme odjeli na chatu, kde jsme byli ubytování. Před večeří jsme probrali změny týkající se závodu požárnické všestrannosti.

Sobota

Rána jsme začínali vždy rozcvičkou, jeden den předcvičovali chlapci druhý den dívky. Po rozcvičce jsme si pro děti nachystali malé překvapení. Dětem se zavázaly oči a byly odvezeny, za doprovodu vedoucího, na neznámé místo. Jejich úkolem bylo najít cestu zpět, tedy do Starého Svojanova. V případě velké dezorientace byly pro děti nachystány nápovědy v podobě azimutů. Cílem této hry bylo vyzkoušení si týmové spolupráce a profilace jednotlivých dětských osobností. Děti ušly bezmála 14 km za cca. 5 hodin (viz. Obrázek mapy).

Po výletu následoval zasloužený, ale krátký odpočinek. Večer jsme měli naplánovanou cestu do pekla. Peklo Čertovina se nacházelo nedaleko, v Medkových Kopcích.  Děti zde měli možnost zažít ohromnou show. Samozřejmostí bylo i potrestání hříšníků a proto nejedno dítě skončilo v rukách čertů (vedoucí nevyjímaje :D ).

V lesích na Čertovině u Hlinska vyrostlo unikátní zábavní centrum PEKLO. Čertovinské peklo je jediné svého druhu nejen v naší republice, ale i v celé Evropě. Naše pekelné království se totiž rozkládá celkem na pěti patrech. Do hlubin země sahá dvanáct metrů, k nebesům míří osmi metry. Pod jednou střechou zde mohou návštěvníci zažít, ochutnat, vyzkoušet a spatřit opravdu mnoho. V celém interiéru vynikne skvělá práce českých řezbářů, truhlářů, kovářů i zedníků, na jejichž rukou peklo vyrostlo a díky níž je tak jedinečné a nenapodobitelné.

Zdroj: www.peklocertovina.cz

Neděle

V neděli po rozcvičce jsme se pustili do závodu požárních dvojic a to jak teoreticky tak i prakticky. Tato soutěž nás čeká poprvé na podzim, jakožto součást okrskové ligy. Největší problém byl shledán v rozmotání a ve smotání hadice, což vedoucí velice znepokojilo a vyústilo v patnáctiminutové pořadové cvičení.

Po obědě jsme se chystali na cestu zpět s mezizastávkou v Olomouci. V Olomouci jsme si zahráli dvě hry Laser Game a navštívili jsme 5D. kino. Krátce před půl osmou večerní jsme dorazili zpět do Janovic.

Poděkování patří veškerému organizačnímu kolektivu, jmenovitě: Radce Krutílkové, Lucii Horákové, Kamilovi Krutílkovi, Danielovi Krutílkovi a také rodičům a dětem.

J.V. - Vedoucí mládeže

Fotogalerie: hasicijanovice.rajce.idnes.cz/Soustredeni_starsi_zaci_2016/